Co jíst dva týdny v zahraničí a nezruinovat se

Párkrát jsem se zmínila, že před každou dovolenou se ze mě stává stará „kuchta“ a vařím a zavařuji a to samé pořád dokola. Netušila jsem, jaký ohlas to vzbudí:-). Přišlo mi, že je to takový náš český standard. Ale protože dotazů bylo víc a víc, rozhodla jsem se o tom napsat pár řádků. No pár, však mě znáte.

PROČ PŘED DOVOLENOU TOLIK VAŘÍM

Těch důvodů, proč na dovolenou vozíme tolik jídla, je hned několik. Samozřejmě že bych se nejradši nechávala denně obsluhovat v restauraci fešným, opáleným pikolíkem, ochutnávala místní speciality a popíjela u toho decku bílého. Dětičky by si vzorně hrály v dětském koutku, pak spokojeně snědly svou porci mořských plodů a šli jsme uhlazeně domů. No, nebudeme si hrát na hrdiny, že jo:-)…NEMÁM „SERPENÍZEK“

Co si budeme povídat, leze to sakra do peněz. Takže dovolené řeším tak, že si vaříme a většinou si děláme po návratu z výletů velké večeře. Během dne (hlavně my dospělí) tak trochu „sušíme huby“:-), resp. si např. v Rakousku dáváme k obědu na výletech nějakou tu Suppe a dětem dopřejeme třeba palačinku. A večer se pěkně vlastními zásobami narveme k prasknutí:-). A do restaurace na místní speciality vyrážíme maximálně jednou za celou dovolenou. Bohatě nám to ke štěstí stačí.

NAŠE DĚTI JSOU MLSNÉ

Jo, asi jsem si je blbě vychovala, nebo mají prostě vytříbený vkus, ale jen tak něco prostě nesní. A ani hlad je nenaučil, na tohle téma jsem sakra citlivá:-). Ostatně ani já nejím všechno. Všichni víme, že nejhorší, co nás může během idylické dovolené potkat, je hladem protivné dítě. A protože na dovolené chci mít klid, dopřávám jim to, co mají rády a na co jsou zvyklé.

NECHCI ZTRÁCET ČAS NAKUPOVÁNÍM

Jasně, rozdíly v cenách stále jsou, ale ještě jsem se nedopracovala k tomu, abych chodila po obchodech s kalkulačkou a přepočítávala to. Ten důvod, proč vozíme jídlo, je trochu jiný. Nesnáším nakupování a nehodlám zabíjet půlden výjezdem do místního supermarketu.

CO TEDY JÍME

Odmítám s sebou vozit špagety s kečupem, konzervy a instatní nesmysly, jak si pamatuju z dob VŠ studií:-). A tak si prostě vyčlením před odjezdem den dva, kdy se doma nehnu od plotny. A jedu jak fretka. Vařím klasická jídla, která máme rádi, většinou ve větším množství, aby každé jídlo vystačilo alespoň na dva dny. Ať už jsou to různé omáčky, směsi na těstoviny, kuře na rizoto, vývary, prostě cokoliv. A pak už jen zavařuji. Velkou výhodou je, že na dovolené už jen klapete víčka a maximálně vaříte nějaké přílohy. Takže dva týdny veget:-).

JAK ZAVAŘIT JÍDLO

Ještě horké jídlo nalijete do pečlivě umytých zavařovaček (šroubovacích), cca 2 cm pod okraj. Pořádně zavíčkujete, necháte na chvilku stát vzhůru nohama na víčku a pak už jen vložíte do hrnce do přiměřeně teplé vody (víčkem nahoru). Teplota vody a zavařovačky by měla být podobná, aby sklo neprasklo. Zároveň je vhodné na dno hrnce vložit utěrku a tak nějak ji tam poštelovat, aby oddělovala i jednotlivé sklenice. Ty nechávám ponořené celé i s víčky a vařím minimálně hodinu, spíš dvě (nebo spíš, až si vzpomenu, že něco vařím) tak, aby po celou dobu voda lehce bublala. Pak už jen vyjmete z hrnce, obrátíte na víčko a doufáte, že to dobře dopadne a víčko se pořádně chytí. Každé jídlo máme tedy na dva dny, což se během 14 dnů dá pěkně naplánovat, aby člověk nejedl pořád to samé.

Pozn. Po sepsání článku jsem dostala radu, že masové zavařeniny vyžadují dvojí převaření po 24 hod (stačí 2×30 min). Tak si případně trochu zagooglete:-).

Zavařeniny uchovávám v lednici a pak je přepravuji obalené novinami v chladící tašce. Vzhledem k tomu, že nejíme mléčné výrobky, máme v té tašce oproti loňskému roku s osmi Hollandiemi :-)poměrně dost místa.

(Komu se nechce zavařovat, doporučuje kamarádka Express menu. Prý je to dobré, ale osobně nemám vyzkoušené).

ČÍM CHLADIT CHLADÍCÍ TAŠKU

Jako chladítko používám i půlku zmraženého chleba, abych měla chladítek víc a taška nebyla zbytečně plná právě jen klasickými chladítky. Chleba pak po příjezdu prostě jen necháme dorozmrazit a vydrží nám o trochu déle „čerstvý“. Pokud během dovolené přejíždíme z místa na místo a v apartmánu je mrazák, uvařím před odjezdem nějakou vydatnou zeleninovou polévku, kterou dám v předvečer odjezdu do mrazáku zmrazit. Opět slouží jako chladítko a též jako první večeře v novém ubytování.

NA CO NEZAPOMENOUT

Nikdy nezapomenu přibalit celé balení igelitových sáčků a stejně tak i plastové dózy různých velikostí na svačinky. Cukr, mouku a pod. převážím v AVENT kelímkách na mateřské mléko a příkrmy:-D. Víčko perfektně drží a velikost je tak akorát. Další sypké věci převážím ve větších plastových kelímcích třeba od zmrzliny nebo jogurtů pro případ, že by se obal protrhl. A kelímky pak děti vyfasují na hraní třeba na pláži. Po loňské dovolené v Itálii, kdy jsem ráno dvě hodiny stepovala před apartmánem a čekala na někoho, kdo mi půjčí zapalovač, abych si mohla na plynovém sporáku udělat kafe, nezapomínám ani na něj. Jar, houbička, tablety do myčky, utěrka a papírové utěrky, to je samozřejmost. Ale po zkušenostech s nejrůznějšími apartmány si vozím s sebou i vlastní dřevěnou vařečku, metličku a ostrý nůž. Však auto to pojme, tak proč si hrát na minimalisty:-).

CO PŘIPRAVIT NA CESTU

Já jsem známá tím, že pokaždé peču perník:-). Ten totiž vydrží dlouho. Před pár měsíci jsem trošku upravila náš jídelníček a daří se mi péct trošku zdravěji. Polovinu dávky mouky (celozrnné) nahrazuji nastrouhanou mrkví, cuketou a jablky. Vyzkoušejte! Já už nepeču jinak.

Občas na cestu nachystám toasty, palačinky (jak jinak než z celozrnné mouky a rýžového mléka) nebo brokolicové karbanátky. Řízky jsem snad nikdy v životě ani nesmažila:-).

CO DĚTEM K SVAČINKÁM

Protože vyrážíme na celodenní výlety a nikdy nevíme, kdy a kde se naskytne příležitost děti nakrmit, nosíme s sebou poměrně slušné zásoby. Od klasické svačiny jako je např. houska a ovoce, máme s sebou krabičky s rozinkami či brusinkami, preclíčky, ovocné tyčinky a přesnídávky v cucavce. Přiznávám, že mám i tajné zbraně jako hroznový cukrnezdravé gumové medvídky pro případ nouze.

Když už jsem se dostala k obsahu batohu, ještě se u toho trochu zdržím.

CO ZABALIT DO BATOHU NA VÝLET V HORÁCH

Asi každý ví, že počasí na horách se neptá a dokáže se hodně rychle změnit. My jsme vždy připraveni na všechny možné povětrnostní podmínky, protože se při prvním deštíku nehodláme z výletů vracet. Jeden batoh je v podstatě po celou dobu dovolené naplněn tím samým. Softshellové bundy, pláštěnky, obří pončo, a šátky přes uši. Pokud je předpověď nemastná neslaná, nemáme problém s tím se raději celý den tahat s nepromokavými kalhotami. Naopak v teplejším počasí v batohu najdete i malý ručník, protože nikdy nevíte, kdy se naskytne příležitost se vykoupat, ať už chtěně či nechtěně.

Pro děti mám samozřejmě i náhradní oblečení, náplasti, opalovací krém, prášky na prudké alergické reakce, igeliťák a papírové ubrousky. Však když musíš, tak musíš a do roští někdy daleko:-). To už jsem ale poměrně odbočila od tématu.

Ještě jedna věc, poměrně zásadní! Nikdy, ale nikdy nezapomeňte na placatici se slivovicí! Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit – ať jako prevence střevních problémů či při bolesti zubu, tak hlavně při psychickém vypětí během dovolené s dětmi:-). Jen si ji nevypijde už během cesty na dovolenou!

Takže asi tak. Jak to řešíte vy?

 

12 komentářů u „Co jíst dva týdny v zahraničí a nezruinovat se“

  1. Velmi aktuální je pro mě nyní nemléčný jídelníček. Co děti jedí? Zejména svačiny jsou otázka, přece jenom, jogurt to jistí. A když jistit přestal, co dáváte? Míša

    1. Míšo, chystám na tohle téma jeden článek. Přesně jak píšete, jogurt to jistil. Pro mě bylo nepředstavitelné to utnout. Ale šlo to ze dne na den i v případě těžké závislosti. A co jí? Plácám se v tom. Prostě víc ovoce, kukuřičné křupky, chlebíčky….Pátrám též.

  2. Bezmléčnou dietu držíme už nekolik let..jíme například avokádo s banánem, tapiokový pudink, chia pudink, klasický pudink z rostlinného mléka, smoothie, kešu s ovesnými vločkami a rostlinným mlékem, ovocné přesnídávky, sojový jogurt, tofu..

  3. To jsou skvělé tipy, díky moc. Nedoporučíte ještě něco na chleba? Bez másla a lučiny je to taky o velké změně. Nemáte osvědčené pomazánky třeba?

    1. Dobrá jsou ořechová másla (mandle, kešu, buráky), výjimečně domácí nutella (jen lískové ořechy a hořká čokoláda), pomazánka avokádová, celerová, řepová atp. Když je potřeba chuť zjemnit, používám ovesnou smetanu, kterou jsem si objevila teprve nedávno (kupuju Oatly na Rohlik.cz)

    2. máslo se dá nahradit alsanem, příp nějakou rostl nátěrkou ala rama, flora light, pomazánky luštěninové, lučinu dělají teď z kozího mléka, někdo ji toleruje, i ty „jogurty“ se dají sehnat alternativní, dnes už i v hypermarketech ne jen ve zdravých výživách

  4. vyborne maslo- nemaslo s kokosovym nadechem je cocovit ve zdravych vyzivach treba countrylife maji;) je bez palmace a samozr. bez mlika. jinak na svacu maji deti rady i kus kase od rana (polenta) s poiitou javorakem s sezonnim ovocem.

  5. Krásně jste to sepsala. A docela mě to inspirovalo, protože naše výjezdy, výlety a cesty kamkoli ( i k babičkám 400km) se vždy docela dost prodraží právě kvůli tomu, že nevozíme zásoby. Letos jsme s dětmi cestovali obytňákem a byla jsem na sebe dost naštvaná, že jsem něměla větší zásoby jídla. Protože jsem měla lednici, mrazák, plotnu prostě vše co jsem potřebovala. Chodíme do restaurací a nebo něco si koupíme tam kde jsme. Jen snídaně si chystáme a někdy večer jsme si udělali něco na grilu. Tenhle článěk mě velmi inspiroval, protože brzy zase někam vyrazíme, tak bych to co se týče jídla chtěla pojmout lépe. Největší položky naskakují cestou, kdy si vybereme něco k snědku na takových těch krásných rakouských benzínko restaurací.
    Nikdy jsem nezavařovala, takže to asi nebude uplně moje cesta, ale lepší promyšlení + upečení bábovky, a nebo něco zamrazit, to je dobrý nápad. Jsme už celkem početná rodina a kluci jedí dost, takže letos na dovolené v restauracích jsme se dost prohli co se peněz týče 🙂 Ono taky je rozdíl, když dětem ještě člověk nekupuje svou porci a dají si jen od rodičů.

  6. Dobry den,priznam se,ze jsem se take vzdy snazila,ale co delat,kdyz …at uz vyrazite na vylet kamkoliv…tam maji proste neco,na co zrovna vsichni mate chut. Ted nemyslim jen deti, i kdyz ty na to trpi nejvic. Pravidelne jsem z dovolene vozila vsechny ty zavarene veci zpet. Protoze v Italii,kdyz vecer zajdete na trhy,tak koupite vyborne ovoce a zeleninu za par ecek a je jasne,ze se kolikrat ani nestaci udelat salat a uz se tim vsichni cpeme. A pak se jde v poledne na vylet a neochutnejte nejakou jejich specialitu,kdyz to neni primo v restauraci,ale jen u takovych tech venkovnich polokavaren,tak to neni ani extra drahe…k snidani si koupite cerstve pecivo,ktere zrovna privazi pekar…a nakonec me to vzdycky vyslo financne dvojnasob. Deti samosebou nechteli to z domova…a vlastne ani ja … ted uz dopredu hlasim,ze se kupuje a ji to,co maji na miste a jen v mnozstvi co se sni. A musim priznat,ze vyjdete i s nevelkym rozpoctem. Ale to jen,co se tyka zahranici. V cechach si myslim,ze jsou ta jidla stejna a tam to vyvarovani „dopredu“ smysl ma…

  7. U nas je to stejny. Nemlecna dieta, deti by v restauracich jedly rizek+hranolky,…Takze taky zavaruju, uz mam vymakanej excel seznam, kde je jidenicek na tyden, k tomu mam vedle nakupni seznam na to vareni plus snidane a svaciny. Potvrzuju, ze svaciny jsou nejhorsi, je to furt dokola chleba se sunkou nebo vajickem, deti moc lusteninovy pomazanky nechtej. Na snidani maj radi ovesnou kasi (ovesny vlocky pres namocit do vody/rostlinnyho mlika), rano prihodit kostku coko na vareni z Lidlu (50 % kakaa, bez mleka) a strcit na minutu do mikrovlnky. Nekdo zavarovani odsuzuje, ale mam jistotu, ze bude k veceri jidlo, co maj deti radi a snedi to, ze tam nebylo mliko (no jo vlastne, a syr to vase dite asi teda taky nemuze… tam mliko neni, jenom smetana…..kdo nema alergicky dite, nepochopi….) Na svaciny se mi taky osvedcilo upict flap jack.

Vložte komentář