Jak chalupaříme

Zatímco všichni jezdí v tom krásném počasí na výlety, my trávíme veškerý volný čas na stavbě, jupijej . Nálada je proměnlivá, no, taková menší emoční horská dráha. Obrovské nadšení ze splněného snu střídá deprese a pár peprných slov popisující náš životní úděl:-D. 

Pak se ale stačí podívat třeba jen z okna a hned je lépe. Teda do té doby, než se člověk otočí a spatří ty haldy suti, vysekaných pískovců, kabelů a rozbragrovanou zahradu:-D.

Snažím se ale zachovat klid, nadšení a hledám si taková malá „zenová“ místečka. Ač je chalupa rozmašírovaná, založila jsem si třeba bylinkovou zahrádku, hýčkám si rybízy, maliny a vlastní rebarboru, raduji se z toho, jak vše viditelně roste týden za týdnem a kochám se pohledem na pučící keře nebo pro mě často neznámé květiny.  Kozel zahradníkem, no, holka z města, co dodat:-).

Dětem jsem vytvořila první herní prvek na zahradě. Kameniště:-). Budu ráda, pokud se nám podaří nezahltit chalupu klasickými hračkami, ale bude prostě jiná. Naše. Originální.

A strašně moc se těším, až bude všechen ten prach a chaos za námi a já si pověsím na okna záclonky, na stůl vytáhnu dečky a na květované talíře naservíruji nedělní bábovku. Snad se toho dočkám:-).

Když už je toho až nad hlavu, vytáhneme děti na výlet. Společně jsme chystali (k jejich velké radosti, haha) Dřevánčí trasu na Vysoké Lípě, zvládli zajet do Saského Švýcarska do Koenigsteinu a hlavně – naučili jsme Brácháče jezdit na šlapacím kole! Další level achieved:-).

A samozřejmě chystáme už teď zásoby na zimu! Jaro je pro to ideální. Vloni se nám hodně osvědčily smrkové výhonky, resp. sirup z nich, tak jedeme letos ve velkém a rozšířili repertoár o sirup z kopřiv.

SIRUP ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ

Dle dostupných informací je vhodný při nachlazení, působí dobře na dutiny (uvolňuje je) a hlavně je plný vitamínu C. Nevím, jestli to je tím, že jsem ho dětem dávala celou zimu, ale Žloutková se zbavila konečně svých pravidelných oparů, které ji trápily co měsíc.

Jak na něj? Sběr smrkových výhonků by měl proběhnout v květnu a sbírat by se měly výhonky (světle zelené konce větviček, nepíchavé, pružné, jako gumové) do 5 cm délky. Ty se následně v zavařovačce prokládají tímto způsobem: smrkové výhonky, plátky citrónů, třtinový cukr, smrkové výhonky, citrony, cukr a tak dokola. Dobře uzavřená sklenice se nechá cca 14 dní na slunném místě za oknem a pak se scedí a uloží do chladu. Mimochodem, sběr je celkem fajn aktivita pro děti. Alespoň ty naše to baví.

SIRUP Z KOPŘIV

Dle informací by měly výtažky z kopřiv zmírňovat alergické reakce, čistit krev a působit dobře na játra a ledviny. Já jsem se chytla té alergické reakce, protože nás trápí potravinová a i pylová alergie a vrhla jsem se na to. Protože jsem chtěla recept za studena a žádný jsem nenašla, postupovala jsem úplně stejně jako u výhonků. Po týdnu kopřivy krásně pustily štávu, kterou jsem zcedila. Je to tedy sladké jak hrom, ale Brácháč se nebrání:-).

Takže asi tak. Obkladačky nějaké máme, dlažbu budu asi muset vyměnit nebo zašlapat, protože je krapet, no jak to říct, hnusná 🙂 a hovory s řemeslníky jsou to nejlepší na sebevědomí nebohé ženy po rodičovské dovolené:-D. Pokaždé mám pocit, že mi u toho naskakují gelové nehty, podpadky a na čele bliká nápis „Pipi“ a většina rozhovorů končí „Já se zeptám tatínka“:-D.

Kdo přijede na exkurzi? Ráda vás provedu světem obkladaček:-D.

4 thoughts on “Jak chalupaříme”

  1. Dobrý večer, moc mě zaujal tip na kopřivový sirup. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli mám naloženou sklenici nechat cca 14 dnu na parapetu. Jinde jsem totiž četla, ze stačí 24hodin,ale zatím opravdu nic. Jen se bojím, aby se mi obsah sklenice za delší dobu nezkazil. Děkuji R. Synkova

    1. Já jedu podle svého receptu, takže mě neberte vážně. Já zvolila stejný postup jako u smrkových výhonků a na okně to bedlivě hlídám. První várka tam byla týden a dobrý. Určitě si udělejte menší dávky různými způsoby, testujte, hlídejte to.

  2. Jani, super tip na smrkove vyhonky. Moc prosim, to se zaleva vodou, nebo se to vypoti samo, ze pak je z toho sirup? Jak uzivat, jak casto? Dekuju!

    1. Vypotí se to samo. Stačí jeden den a už to plave. Za 14 dní až tři týdny se to přecedí a hotovo. Já dávám lžíci každý den od podzimu jako prevenci. Kopřivy dávám teď na jaře.

Vložte komentář